logo
Szukaj
open close

Curry z dynią i ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7553ed28-3d08-4d88-960c-343c2ce44c97-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Curry z dynią i ciecierzycą

Przygotowanie

  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
  • Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
  • Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
  • Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  • Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
  • Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
  • Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Ciecierzyca – ziarno (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko (…)

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z (…)

WIĘCEJ >