Curry z dynią i ciecierzycą
Curry z dynią i ciecierzycą
Przygotowanie
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
- Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz.
- Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty.
- Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
- Mieszamy wszystko i zalewamy mlekiem kokosowym.
- Gotujemy ok. 10 minut, po czym wrzucamy ciecierzycę i zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut.
- Po wyłączeniu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowane zioła.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (840 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Ciecierzyca – ziarno (250 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cytryna (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia