Domowy sok „kubuś”

Domowy sok „kubuś”
Przygotowanie
- Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce.
- Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki
- Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy.
- Całość soku przelewamy do jednego naczynia lub blendera kielichowego.
- Dodajemy tam kawałki banana i miksujemy całość na gładki sok.
Rady dietetyka
Taki sok jest niewątpliwie zdrowszą alternatywną sklepowych odpowiedników, należy jednak pamiętać o tym, że jest to nadal duża porcja cukru pozbawionego błonnika, który dostarczylibyśmy organizmowi jedząc całe marchewki czy jabłka. Nie należy zatem pić takich soków zbyt często i lepiej wybierać chrupanie całych warzyw lub surówki warzywno-owocowe.
Autor
Lista składników
- 25 marchewek (1500 g)
- Jabłka (500 g)
- 2 pomarańcze (480 g)
- 1-2 banany (240 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >Zupa z owocami morza
Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >