logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowy sok „kubuś”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8ca0bc44-e8d2-4497-a6ab-fc96983f5655-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Domowy sok „kubuś”

Przygotowanie

  • Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce.
  • Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki
  • Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy.
  • Całość soku przelewamy do jednego naczynia lub blendera kielichowego.
  • Dodajemy tam kawałki banana i miksujemy całość na gładki sok.

Rady dietetyka

Taki sok jest niewątpliwie zdrowszą alternatywną sklepowych odpowiedników, należy jednak pamiętać o tym, że jest to nadal duża porcja cukru pozbawionego błonnika, który dostarczylibyśmy organizmowi jedząc całe marchewki czy jabłka. Nie należy zatem pić takich soków zbyt często i lepiej wybierać chrupanie całych warzyw lub surówki warzywno-owocowe.

Autor

Maria Chuchla
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 25 marchewek (1500 g)
  • Jabłka (500 g)
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 1-2 banany (240 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Wyciskarka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >