logo
Szukaj
open close

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ea7b082-8862-4a8b-8c89-de5723806af9-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę
  • Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe
  • Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem
  • Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy smalec
  • Układamy żeberka i smażymy po 3 min z obu stron
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy warzywa z mięsem przez 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy gałązkę rozmarynu, 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otworzyć piekarnik i zamieszać żeberka z warzywami
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wbijamy widelec i patrzymy czy jest dobre)
  • W czasie gdy pieką się żeberka gotujemy kaszę jaglaną (dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości)
  • Oprócz tego przygotowujemy kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Duszone żeberka wieprzowe

  • Wieprzowina żebra (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (4 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kapusta modra

  • Kapusta czerwona (875 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Duszone żeberka z kapustą

Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i (…)

WIĘCEJ >