Duszony indyk

Duszony indyk
Przygotowanie
- Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
- Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
- Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
- Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
- Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
- Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat możesz przeczytać w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Wypróbuj inne, powiązane przepisy, które są równie smaczne.
Autor
Lista składników
- 1 tuszka indyka (nogi, skrzydła, piersi i inne części ze skórą – ok. 1700 g)
- 1 litr wody
- 6-10 ziarenek pieprzu (10 g)
- 1 szczypta pieprzu Cayenne lub innego tolerowanego pieprzu (1 g)
- Świeże lub suszone zioła : oregano, rozmaryn, liście laurowe
- 1 duża marchew (60 g)
- 200 g dyni
- 1 cukinia (300 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 4 różyczki brokuła (100 g)
- 5 brukselek (85 g)
- 2 łyżki tłuszczu smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…
WIĘCEJ >Jednoporcjowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…
WIĘCEJ >Gulasz z dyni
Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…
WIĘCEJ >