logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszony indyk

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c127a449d-1409-452f-8ffd-4662ea04dc93
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszony indyk

Przygotowanie

  • Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła.
  • Wszystko mieszamy i wkładamy indyka.
  • Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem.
  • Odkryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 2-2,5 godziny.
  • Na 50 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa i dokładnie mieszamy z sosem.
  • Podajemy ze świeżą pokrojoną zieloną pietruszką i czosnkiem.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat możesz przeczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Wypróbuj inne, powiązane przepisy, które są równie smaczne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 tuszka indyka (nogi, skrzydła, piersi i inne części ze skórą – ok. 1700 g) 
  • 1 litr wody
  • 6-10 ziarenek pieprzu (10 g)
  • 1 szczypta pieprzu Cayenne lub innego tolerowanego pieprzu (1 g)
  • Świeże lub suszone zioła : oregano, rozmaryn, liście laurowe
  • 1 duża marchew (60 g)
  • 200 g dyni
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 5 brukselek (85 g)
  • 2 łyżki tłuszczu smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >