logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Flaki wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Flaki wołowe

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę
  • Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy flaki
  • Dodajemy litr zimnej wody
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 30 min na małym ogniu
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

Porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W przepisach powiązanych znajdziesz przepis na bazę, czyli bulion.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g flaków wołowych (oczyszczonych i pokrojonych)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 owoc gałki muszkatołowej (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Sernik mango na zimno bez nabiału

Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut)….

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…

WIĘCEJ >