logo
Szukaj
open close

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98a9e3a8-e0c1-4467-ada3-23e051721139-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Gołąbki:

  • Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
  • Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie
  • Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
  • Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
  • Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
  • Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
  • Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
  • Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
  • Mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
  • 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 minuty
  • Przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
  • Dodajemy ugotowaną kaszę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
  • W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
  • Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 st. C
  • Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
  • Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
  • Zawinięte gołąbki układamy na blaszce, lub naczyniu żaroodpornym
  • Zalewamy bulionem
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
  • Wyjmujemy gołąbki z piekarnika

Sos:

  • 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 min
  • Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Gołąbki z dzika

  • Kapusta włoska (800 g)
  • Dziczyzna łopatka (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Kasza gryczana niepalona (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kminek – nasiona (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pomidorowy

  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy (…)

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >