logo
Szukaj
open close

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0d42b5b-1a01-41f4-bd58-d33abcead8d9-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Bierzemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy

Sos grzybowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Wlewamy wodę od grzybów i rosół
  • Gotujemy 10 minut
  • Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Mieszamy aż się ładnie rozpuści
  • Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
  • Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
  • Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi

Kasza:

  • Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Odcedzamy kaszę na sicie
  • Lekko solimy wrzątek
  • Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
  • Gotujemy do miękkości która nam pasuje
  • Odcedzamy kaszę na sicie

Buraki:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać
  • Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
  • Zamieszać
  • Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica

  • Cielęcina grasica (200 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos grzybowy

  • Woda (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (5 g)

Kasza

  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Buraki

  • Burak (240 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >