logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0d42b5b-1a01-41f4-bd58-d33abcead8d9-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Bierzemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy

Sos grzybowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Wlewamy wodę od grzybów i rosół
  • Gotujemy 10 minut
  • Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Mieszamy aż się ładnie rozpuści
  • Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
  • Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
  • Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi

Kasza:

  • Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Odcedzamy kaszę na sicie
  • Lekko solimy wrzątek
  • Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
  • Gotujemy do miękkości która nam pasuje
  • Odcedzamy kaszę na sicie

Buraki:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać
  • Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
  • Zamieszać
  • Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem 

Uwagi

Jeśli ktoś chce to może moczyć kaszę w zimnej wodzie kilka godzin przed gotowaniem. Należy ją później odcedzi, wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (czyli około 15 minut)

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g grasicy cielęcej
  • 2-3 łyżki tłuszczu (smalec/łój/ masło klarowane)
  • 2 ugotowane buraczki
  • ½ cytryny
  • 100 g surowej kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 g grzybów suszonych (namoczonych w ½ szklance wody przez minimum 6 h)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz 

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Rondel, Sitko
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >