Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Przygotowanie
Grasica:
- Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Bierzemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
Sos grzybowy:
- Cebulę i czosnek obieramy
- Kroimy w kostkę
- W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
- Zasmażamy 2 minuty
- Wlewamy wodę od grzybów i rosół
- Gotujemy 10 minut
- Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
- Mieszamy aż się ładnie rozpuści
- Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
- Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
- Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi
Kasza:
- Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
- Kasze płuczemy w zimnej wodzie
- Odcedzamy kaszę na sicie
- Lekko solimy wrzątek
- Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
- Gotujemy do miękkości która nam pasuje
- Odcedzamy kaszę na sicie
Buraki:
- Ugotowane wcześniej buraki obrać
- Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
- Lekko posolić, popieprzyć
- Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
- Zamieszać
- Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem
Uwagi
Jeśli ktoś chce to może moczyć kaszę w zimnej wodzie kilka godzin przed gotowaniem. Należy ją później odcedzi, wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (czyli około 15 minut)
Autor
Lista składników
- 200 g grasicy cielęcej
- 2-3 łyżki tłuszczu (smalec/łój/ masło klarowane)
- 2 ugotowane buraczki
- ½ cytryny
- 100 g surowej kaszy gryczanej niepalonej
- 5 g grzybów suszonych (namoczonych w ½ szklance wody przez minimum 6 h)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- ½ szklanki bulionu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka na ostro
Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >