Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Przygotowanie
- Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku.
- Kroimy na podobnej wielkości kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i smażymy wszystko 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy marantę trzcinową i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewamy ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszamy rózgą, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę czosnku i soli.
- Batata obieramy i kroimy w cienkie talarki. Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą.
- Wykładamy warstwę batatów na spód i pokrywamy niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładziemy następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypujemy mąką z plantanów (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na dolny poziom i zapiekamy 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Batat (230 g)
- Cebula (210 g)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (200 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Skrobia z korzenia maranty (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna