Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
- Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
- Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
- Gruszkę kroimy na pół
- Wycinamy gniazdo nasienne
- Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
- Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
- Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
- Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
- Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
- Dodajemy kawałki połamanej czekolady
- Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
- Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
- Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
- Na talerzach rozkładamy plastry batatów
- Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
- Polewamy sosem czekoladowym
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz czekolady. Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Gruszka nie może być zbyt dojrzała – miękka i rozpadająca. Nie może być również za mało dojrzała, czyli twarda.
Autor
Lista składników
- ½ gruszki (65 g)
- 3 plastry wędzonego boczku (30 g)
- 1 średniej wielkości batat (230 g)
- ¼ czekolady gorzkiej 70-80% (25 g)
- 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >