Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Przygotowanie
- Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy)
- Gruszkę wkładamy do garnka
- Dodajemy goździk i cynamon
- Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować
- Gotujemy 10 minut, co jakiś czas obracając
- Czekoladę łamiemy na kawałki
- Wrzucamy do czystego suchego garnka
- Dolewamy mleka kokosowego
- Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
- Gruszkę przekładamy na talerz
- Polewamy gorącą czekoladą
- Posypujemy migdałami
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod Twój aktualny sposób żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne inspiracje – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 1 gruszka (130 g)
- 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 goździk (ok. 1 g)
- 1 szczypta cynamonu (1 g)
- ¼ czekolady gorzkiej bez mleka (25 g)
- 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
- 1 łyżka migdałów w płatkach (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…
WIĘCEJ >Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz z batatami
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min
WIĘCEJ >Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…
WIĘCEJ >