logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczane ciasto szpinakowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz21-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gryczane ciasto szpinakowe

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy
  • Wykładamy ciastem formę do tarty
  • Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać
  • Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C

Masa szpinakowa

  • Cebulę i czosnek obrać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy szpinak, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy
  • Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tarte
  • Wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temp. 180 st. C

Rady dietetyka

1 porcja będzie miała wagę około 250-300 gram.

Uwagi

Jeśli szukasz szpinakowych inspiracji znajdziesz je w przepisach powiązanych. Pamiętaj by sprawdzić skład pod względem diety którą stosujesz.

Autor

Ajwendieta
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
  • ¼ kostki ciepłego i luźnego masła (50 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Masa szpinakowa

  • 250 g rozmrożonego, odcedzonego na sicie szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - średnica 20 cm, Patelnia, Piekarnik, Sitko
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >