Gulasz z dyni

Gulasz z dyni
Przygotowanie
- Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
- Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Por kroimy w półksiężyce
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
- W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
- Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
- Podsmażamy 2-3 min
- Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
- Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
- Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
- Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
- Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
- Dolewamy wodę z grzybów
- A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
- Dodajemy pokrojoną dynię
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gulaszów z różnymi dodatkami warzywnymi – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 250 g szynki surowej lub łopatki
- ⅓ dyni (280 g)
- 1 garść grzybów suszonych (15 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ pora (35 g)
- 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z królika
Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…
WIĘCEJ >Bażant z wolnowaru w grzybach
Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…
WIĘCEJ >