logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6332e973-6596-473d-a36a-7cbe173c7823-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z dyni

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
  • Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
  • W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
  • Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
  • Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy 
  • Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
  • Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
  • Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
  • Dolewamy wodę z grzybów
  • A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
  • Dodajemy pokrojoną dynię
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gulaszów z różnymi dodatkami warzywnymi – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 0
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g szynki surowej lub łopatki
  • ⅓ dyni (280 g)
  • 1 garść grzybów suszonych (15 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…

WIĘCEJ >