Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka zapiekane z cynamonem
Przygotowanie
- Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm
- Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami
- Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem
- Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Rady dietetyka
Pamiętaj by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Ten przepis wydaje się prosty, ale zaskakuje smakiem – jest przepyszny.
Autor
Lista składników
- 4 duże jabłka (720 g)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Smoothie jagodowo – bananowe
Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
WIĘCEJ >