Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy na cząstki
- Koper włoski kroimy w półksiężyce
- Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku
- Por kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki
- Dodajemy por z koprem
- Zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy szpinak
- Zasmażamy 2 minuty
- Lekko solimy i dodajemy zielony pieprz
- Dusimy 2 minuty, mieszając co chwilę
- Przekładamy na talerz i nakładamy jajka poszetowe
Jaja po benedyktyński – jak wykonać
- Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- gotować 3 -5 minut
- wyjąc jaja łyżką cedzakową
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, by zainspirować się równie smacznymi sposobami na przyrządzenie jaj poszetowych.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni
Lista składników
Duszone grzyby
- Fenkuł (koper włoski) (250 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Szpinak (100 g)
- Por (35 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Jaja po benedyktyńsku
- Jajo kurze (153 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia