Jajka zapiekane w awokado

Jajka zapiekane w awokado
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Awokado obieramy ze skóry
- Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę
- Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wybijamy jajko do miseczki
- Ostrożnie nabieramy łyżką żółtko i umieszczamy w otworze po pestce
- Dodajemy trochę białka
- Tak samo robimy z druga połówką awokado
- Wkładamy do piekarnika na 8-10 min
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne potrawy z awokado.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Awokado (140 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik