logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kluski śląskie z okrasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c439a3465-b2fd-48c3-a1f9-8b1d98367939-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kluski śląskie z okrasą

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min)
  • Odcedzamy z wody
  • Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka
  • Wyrabiamy rękami (jak za gorące to początkowo mieszamy łyżką) na jednolitą masę
  • Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
  • Myjemy i wycieramy do sucha ręce
  • Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
  • Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki i robimy w nim palcem dziurkę
  • Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę
  • Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą

Okrasa:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy smalec
  • Dodajemy cebulę z boczkiem
  • Smażymy przez 3-4 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również wypróbować na pomysł na przyrządzenie klusek śląskich z boczkiem (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg surowych, obranych ziemniaków
  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (125 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona polędwiczka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki.  Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…

WIĘCEJ >

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl porowy

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy

WIĘCEJ >

Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…

WIĘCEJ >