Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Przygotowanie
Tartaletki:
- Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować
- Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
- Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
- Miksujemy (razem z wodą)
- Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem
- Powinna nam wyjść tak klejąca masa
- Bierzemy foremki do muffinek
- Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę
- Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
- Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
- Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
- Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy
Mus bananowy:
- Banany obieramy
- Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy mąkę kokosową
- Blendujemy banany z cytryną
Mus z dyni:
- Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę
- Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
- Dodajemy cynamon
- Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
- Miksujemy blenderem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inny przepis na przyrządzenie tartaletek.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
Kokosowe tartaletki
- Wiórki kokosowe (50 g)
- Woda (50 ml)
- Daktyl (15 g)
- Wołowina łój (12 g)
Mus bananowy
- Banan (120 g)
- Mąka kokosowa (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (10 ml)
Mus dyniowy
- Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
- Jabłko (250 g)
- Woda (100 ml)
- Cynamon mielony (4 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż, Zamrażarka