logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9344e82-0296-4b04-9a9c-570a2a2201bc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Przygotowanie

Tartaletki:

  • Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować 
  • Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło
  • Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut
  • Miksujemy (razem z wodą) 
  • Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem 
  • Powinna nam wyjść tak klejąca masa
  • Bierzemy foremki do muffinek 
  • Moczymy dłoń w wodzie i nakładamy ciasto do foremek w taki sposób, żeby uformować pusta babeczkę 
  • Moczenie dłoni da nam to, że masa nie będzie się kleić do ręki
  • Foremki wkładamy do zamrażarki na 15 min
  • Wyjmujemy foremki, a z nich gotowe tartaletki
  • Na tartaletki nakładamy przygotowane wcześniej musy 

Mus bananowy:

  • Banany obieramy
  • Wrzucamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Wyciskamy sok z cytryny 
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Blendujemy banany z cytryną

Mus z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem

Rady dietetyka

Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji w piktogramach opisujących każdą potrawę.

Uwagi

Mus dyniowy oraz bananowy znajduje się w podpiętych, powiązanych przepisach – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mus z dyni

  • ⅓ dyni (280 g)
  • 250 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (5 g)

Mus bananowy

  • 1 banan (120 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)

Spód

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka łoju wołowego lub oleju kokosowego (15 g)
  • 3 suszone daktyle (15 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Nóż
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…

WIĘCEJ >

Kurczak na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…

WIĘCEJ >