Kombucha
Kombucha
Przygotowanie
- Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę
- Zalewamy herbatę wrzątkiem
- Dodajemy cukier i mieszamy
- Czekamy aż ostygnie
- Dodajemy grzybka z płynem
- Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła
- Wkładamy słoik do szafki, żeby nie było dostępu światła
- Po 8 dniach wyjmujemy stary grzyb i nowy wytworzony (można ich użyć do kolejnej produkcji)
- Napój cedzimy przez gazę do czystego słoika
- Zakręcamy słoik i wkładamy na 5 dni do lodówki
- Gotowe, można pić
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Woda (800 ml)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Kombucha (kombucza) (100 ml)
- Herbata zielona (4 g)
Potrzebny sprzęt
Gaza, Gumka recepturka, Słoik - duży
Alergeny
Histamina 3