logo
Szukaj
open close

Kombucha

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c513f7cc9-f18a-4a78-be65-2d032bc3e359-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kombucha

Przygotowanie

  • Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę
  • Zalewamy herbatę wrzątkiem
  • Dodajemy cukier i mieszamy
  • Czekamy aż ostygnie
  • Dodajemy grzybka z płynem
  • Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła
  • Wkładamy słoik do szafki, żeby nie było dostępu światła
  • Po 8 dniach wyjmujemy stary grzyb i nowy wytworzony (można ich użyć do kolejnej produkcji)
  • Napój cedzimy przez gazę do czystego słoika
  • Zakręcamy słoik i wkładamy na 5 dni do lodówki
  • Gotowe, można pić

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Woda (800 ml)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Kombucha (kombucza) (100 ml)
  • Herbata zielona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Gumka recepturka, Słoik - duży

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry Następnie usuwamy z pomidorów nasiona Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o (…)

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany z jajkami i szczawiem

Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok Filet dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do blendera Do (…)

WIĘCEJ >

Smażona kapusta pekińska z kurczakiem

Mięso kroimy w wąskie paski i wkładamy do miski Dodajemy sos sojowy i połowę tłuszczu, dokładnie mieszamy i odkładamy na (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy Następnie kładziemy ziemniaki (…)

WIĘCEJ >

Koreczki z ogórka

Ogórka dokładnie myjemy i osuszamy Następnie odkrawamy z ogórka końcówki, obieramy go co drugi pasek i kroimy w plastry o (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pomidory

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub na pół Piekarnik nagrzewamy do temp. 90 st. C Blachę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Tarty z pomidorami

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm (nasiona usuwamy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. (…)

WIĘCEJ >

Zielony groszek z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie układamy krewetki w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze (…)

WIĘCEJ >

Sałatka rybna z ogórkiem

Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy gniazda (…)

WIĘCEJ >

Pomidory nadziewane sorbetem

Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy Następnie z każdego pomidora odkrawamy “czapeczkę”, czyli wierzch od strony szypułki (nie wyrzucamy) Miąższ z (…)

WIĘCEJ >