logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40e78ad3-e965-4062-bb49-a572f863f0ef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem z buraków

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  • Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa
  • Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając
  • Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli
  • Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut
  • Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy warzywa do miękkości (około 15-20 minut)
  • Wszystko miksujemy na gładki krem
  • Doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy sok z cytryny

Rady dietetyka

1 porcja porcja kremu to około 250-300 ml.

Jeśli nie jesteś obecnie na protokole autoimmunologicznym (AIP) -zamiast batatów możemy użyć zwykłych ziemniaków.

Uwagi

Jeśli chcemy, by krem był bardziej gesty – można dodać więcej batatów.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 średnie buraczki (315 g)
  • 2 duże bataty (460 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 800 ml bulionu jarskiego lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 1 szczypta suszonej cebuli
  • 1 szczypta czosnku granulowanego w proszku (1 g)
  • 1 szczypta tymianku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >