Krem z buraków

Krem z buraków
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa
- Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając
- Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli
- Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut
- Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy warzywa do miękkości (około 15-20 minut)
- Wszystko miksujemy na gładki krem
- Doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy sok z cytryny
Rady dietetyka
1 porcja porcja kremu to około 250-300 ml.
Jeśli nie jesteś obecnie na protokole autoimmunologicznym (AIP) -zamiast batatów możemy użyć zwykłych ziemniaków.
Uwagi
Jeśli chcemy, by krem był bardziej gesty – można dodać więcej batatów.
Autor
Lista składników
- 3 średnie buraczki (315 g)
- 2 duże bataty (460 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 800 ml bulionu jarskiego lub wody
- 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
- 1 szczypta suszonej cebuli
- 1 szczypta czosnku granulowanego w proszku (1 g)
- 1 szczypta tymianku (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami
Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Bananowo-owsiane pancakes
Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…
WIĘCEJ >