Krem z buraków
Krem z buraków
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa
- Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając
- Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli
- Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 10 minut
- Następnie wlewamy bulion lub wodę i gotujemy warzywa do miękkości (około 15-20 minut)
- Wszystko miksujemy na gładki krem
- Doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy sok z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Bulion jarski (800 ml)
- Batat (460 g)
- Burak (315 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Marchew (45 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cebula suszona (1 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Tymianek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Deska, Garnek, Nóż