logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z grochu żółtego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4525a194-f6d9-4d1f-b8a6-6c674e4eaf34-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z grochu żółtego

Przygotowanie

  • Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia.
  • Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i stawiamy garnek na ogień.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy listki i ziele angielskie i blendujemy całość na gładko z 2-3 łyżkami oleju, po czy doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne kremy – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Maria Chuchla
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g grochu żółtego połówki
  • 2 średnie marchewki (120 g)
  • 1 średnia pietruszka (80 g)
  • ⅓ dużego selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1-2 cebule (200 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sok z ¼ cytryny (20 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 1 szczypta cząbru (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >