Krem z grochu żółtego

Krem z grochu żółtego
Przygotowanie
- Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia.
- Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i stawiamy garnek na ogień.
- Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy listki i ziele angielskie i blendujemy całość na gładko z 2-3 łyżkami oleju, po czy doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne kremy – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 200 g grochu żółtego połówki
- 2 średnie marchewki (120 g)
- 1 średnia pietruszka (80 g)
- ⅓ dużego selera korzeniowego (ok. 60 g)
- 1-2 cebule (200 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 liść laurowy (1 g)
- 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
- Sok z ¼ cytryny (20 g)
- 1 szczypta majeranku (1 g)
- 1 szczypta cząbru (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…
WIĘCEJ >Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…
WIĘCEJ >Jaja z kiszoną kapustą
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami
WIĘCEJ >