logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a7e01d1-44c0-46b4-a411-2a1591fdf754-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 2 min, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
  • Dodajemy pomarańczę, mieszamy, dusimy 2 min
  • Sałatę rwiemy w palcach i kładziemy na talerzu
  • Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kładziemy na sałacie
  • Dodajemy zawartość patelni 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi pomysłami na przyrządzenie krewetek na różne, smaczne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 0
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 7 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (84 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron w stylu śródziemnomorskim

Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >