Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Przygotowanie
- Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie
- Marchew, seler, pietruszkę obrać
- Pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy pokrojone warzywa
- Zasmażamy 3-4 minuty
- Zalewamy bulionem
- Gdy zacznie się gotować dodajemy komosę
- Gotujemy 15-20 min aż warzywa będą miękkie
- Nalewamy zupę w talerze i posypujemy szczyptą posiekanej pietruszki każdą porcję
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Możesz także przyrządzić krupnik z kaszy gryczanej – powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 l bulionu jarskiego
- ⅓ szklanki komosy ryżowej (60 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 papryka (140 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ⅓ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
- 2 plastry selera w korzeniu (120 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem
Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)
WIĘCEJ >Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >