Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Przygotowanie
- Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie
- Marchew, seler, pietruszkę obrać
- Pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy pokrojone warzywa
- Zasmażamy 3-4 minuty
- Zalewamy bulionem
- Gdy zacznie się gotować dodajemy komosę
- Gotujemy 15-20 min aż warzywa będą miękkie
- Nalewamy zupę w talerze i posypujemy szczyptą posiekanej pietruszki każdą porcję
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krupników.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Seler korzeń (120 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Komosa ryżowa biała (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (10 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko