logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71d71d82-6006-49bd-b820-67347a314664-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leczo z dyni

Przygotowanie

  • Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler płuczemy i kroimy w plasterki
  • Pora kroimy na pół, płuczemy i kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy kiełbasę
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy wszystkie pozostałe warzywa
  • Dodajemy przecier/koncentrat
  • Podsmażamy 3 min, cały czas mieszając
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn
  • Zalewamy zimną wodą do ¾ wysokości wsadu w garnku
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 min
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz również przyrządzić leczo z dyni, cukinii, a także z patisona – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 kiełbasy śląskie (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ¼ dyni (około 700 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 75 g przecieru/koncentratu pomidorowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 igły rozmarynu (ok. 1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >

Sałata z boczniakami

Por przekroić wzdłuż na pół Wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą żeby piasku nie było Pokroić w paseczki Czosnek obrać i pokroić, jak kto umie Boczniaki pokroić na połówki lub jak są duże na ćwiartki…

WIĘCEJ >