logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem dyniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f59131e-503c-4725-8d64-9ae5bf2f8eef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę obieramy i kroimy w paseczki
  • Pora kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy dynię i paprykę, marchew i pietruszkę
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Do gotowego sosu dodajemy makaron z kalarepy i cukinii
  • Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem przez minutę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje warzywnych makaronów (powiązane przepisy). Ulubioną potrawę oznacz serduszkiem i stwórz w ten sposób własną książkę kulinarną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 0
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ¼ dyni (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - głęboka, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >