Marynowane oliwki
Marynowane oliwki
Przygotowanie
- Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego
- Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu
- Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z kuchenki i polewamy oliwki jego zawartością
- Naczynie żaroodporne odstawiamy do ostygnięcia na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam smaczne propozycje przyrządzenia dań z oliwkami.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Oliwki czarne (200 g)
- Oliwki zielone (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (200 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pomarańcza – skórka (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Naczynie żaroodporne, Rondel