Mięso mielone – przepis podstawowy

Mięso mielone – przepis podstawowy
Przygotowanie
- Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli.
- Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy.
- Doprawiamy solą.
- Smażymy mięso przez ok 7-10 minut, często mieszając, aż nie będzie różowe.
- Jeśli nie używamy organicznego mięsa, pochodzącego od zwierząt karmionych trawą, odsączamy nadmiar tłuszczu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz istniejącym nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Mięso najlepiej jest zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa.
Z tak przygotowanego mięsa można przygotować posiłek jednogarnkowy. Gotujemy różne warzywa, następnie do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem dodajemy mięso i warzywa, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy do momentu aż całość się zagrzeje.
Autor
Lista składników
- 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę (100 g)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
- 900 g mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, indyka, kurczaka lub dziczyzny)
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kaszotto grzybowe
Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…
WIĘCEJ >Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >