Owoce morza ze szpinakiem

Owoce morza ze szpinakiem
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty.
- Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię.
- Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody.
- Gdy sos zacznie bulgotać, dorzuć rozmrożone owoce morza.
- Gotować na dużym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Po zdjęciu z ognia dodać liście szpinaku i wymieszać. Podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego.
Uwagi
Opcjonalnie możemy dodać mleko kokosowe.
Autor
Lista składników
- 150 g kalmarów
- 150 g krewetek
- 1 duża marchew (60 g)
- 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 50 g smalcu gęsiego
- 1-2 gałązki szczypiorku do posypania (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajka w szynce na sałacie
Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Papryka faszerowana wołowiną
Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…
WIĘCEJ >Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica z kurkami: Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do…
WIĘCEJ >