Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów
Przygotowanie
Ozorki:
- Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
- Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków
- Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej
- Lekko solimy i gotujemy godzinę
- Po tym czasie wyjmujemy ozory i zdejmujemy z nich skórę – łatwo idzie, wystarczy lekko nożem pociągnąć i samo schodzi
- Obrane ozory wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy jeszcze 30 min
- Wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy do sosu
Puree z batatów
- W czasie, gdy obrane ozory się dogotowują, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Sos grzybowy
- 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Grzyby pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę przez 3 min
- Dodajemy grzyby, podsmażamy 5 min
- Wlewamy szklankę rosołu ozorkowego (czyli tą wodę, w której się gotują)
- Gotujemy 10 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu.
Porcja to około 200 g, a zatem przepis może się okazać porcją dla 1 osoby. Wszystko zależy od ilości dodanych warzyw.
Uwagi
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków (choć ciężko z tego zrobić smaczny sos).
Autor
Lista składników
- 1 ozór wieprzowy (ok. 200 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
- 50 g podgrzybka (mrożone lub świeże)
- 50 g borowików (mrożone lub świeże)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 1 batat (ok. 250 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Wieprzowina ze szpinakiem
Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…
WIĘCEJ >Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >