logo
Szukaj
open close

Paleo schabowy w panierce bez jajka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c65e2f9d9-cb1c-469d-8293-31b88ed1caaa-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Przygotowanie

  • Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą.
  • Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa) na bok. Posłużą nam do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.
  • Każdy z pozostałych plastrów posypujemy solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.
  • Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszy wysypujemy skrobię z maranty lub tapioki.
  • Przygotowujemy miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksujemy odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładamy ją na drugi talerz.
  • Na trzeci talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
  • Każdy kotlet panierujemy w skrobi, „jajecznej” mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.
  • Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucamy szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, możemy zacząć smażyć kotlety.
  • Smażymy mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy musimy wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.
  • Składniki na tapenadę miksujemy w malakserze i podajemy na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Schabowy

  • Wieprzowina schab (surowy) (500 g)
  • Mleko kokosowe (120 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (30 g)
  • Woda (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Tapenada

  • Oliwki zielone (160 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Malakser, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >