logo
Szukaj
open close

Paprykarz wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c13e8e3-a19b-45f5-87d9-520a3bd987a3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Paprykarz wegański

Przygotowanie

  • Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 3-4 min
  • Dodajemy starte warzywa, zasmażamy 2-3 min (mieszamy co chwilę )
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
  • Dusimy 20 min na małym ogniu
  • Dodajemy ryż i dusimy jeszcze z 3-4 min mieszając co jakiś czas 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia paprykarza.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Woda (100 ml)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier (…)

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą (…)

WIĘCEJ >