logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paprykarz wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c13e8e3-a19b-45f5-87d9-520a3bd987a3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paprykarz wegański

Przygotowanie

  • Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy paprykę, zasmażamy 3-4 min
  • Dodajemy starte warzywa, zasmażamy 2-3 min (mieszamy co chwilę )
  • Dodajemy pomidory z puszki
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
  • Dusimy 20 min na małym ogniu
  • Dodajemy ryż i dusimy jeszcze z 3-4 min mieszając co jakiś czas 

Rady dietetyka

Przeanalizuj dodatek każdego składnika pod kątem obecnej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

Paprykarz możesz podać z kromką pieczywa gryczanego na zakwasie (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g dzikiego ryżu
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ⅓ selera korzeniowego (ok. 60 g)
  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarnego (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Sitko, Tarka do jarzyn
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Wietnamskie bun

Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >