logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta z buraków i słonecznika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasta z buraków i słonecznika

Przygotowanie

  • Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
  • Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
  • Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
  • Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy na gładką masę
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.

Uwagi

Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – podpięty przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 ugotowany burak (ok. 120 g)
  • 5 łyżek nasion słonecznika (50 g)
  • ¼ cebuli (25 g)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >