Pasta z buraków i słonecznika

Pasta z buraków i słonecznika
Przygotowanie
- Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku
- Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min
- Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę przez 3-4 min
- Podsmażoną cebulę dodajemy do buraków
- Odcedzamy słonecznik na sicie i odsączony dodajemy do buraków
- Wyciskamy sok z cytryny, lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy na gładką masę
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte powyżej w piktogramach.
Uwagi
Pastę możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – podpięty przepis znajduje się powyżej.
Autor
Lista składników
- 1 ugotowany burak (ok. 120 g)
- 5 łyżek nasion słonecznika (50 g)
- ¼ cebuli (25 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jednoporcjowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…
WIĘCEJ >Sałatka z oliwkami
Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek
WIĘCEJ >Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…
WIĘCEJ >