Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Przygotowanie
- Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować
- Dodajemy łososia
- Wyciskamy sok z cytryny
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy na gładką masę
- Ogórka obieramy obieraczką ze skórki
- Obieraczką tniemy wstążki z ogórka
- Rozkładamy kilka wstążek ogórka na desce
- Ogórka należy kłaść tak, żeby każdy następny plaster nachodził na następny
- Nakładamy porcję pasty
- Wawijamy w rulon
- Na talerzu rozkładamy buraczki marynowane i na nich kładziemy rulony w ogórka
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy spożywać pieprzu czarnego. Dopasuj składniki przepisu do swojego sposobu żywienia. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce “Dieta”.
Uwagi
Pastę można podać również z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis podpięty powyżej.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni
Lista składników
- Ogórek długi (180 g)
- Łosoś wędzony (150 g)
- Awokado (140 g)
- Burak marynowany (70 g)
- Cytryna (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz