Pasta z wątróbki z gruszką
Pasta z wątróbki z gruszką
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min
- Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek
- Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
- Zasmażamy 3-4 min
- Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz
- Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało)
- Dusimy 10 min i wyłączamy palnik
- Czekamy aż trochę wszystko przestygnie
- Wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce “Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania innych past z wątróbki oraz przepis na domowej roboty chleb gryczany, który może posłużyć jako dodatek do pasty.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni
Lista składników
- Kaczka wątróbka (200 g)
- Gruszka (130 g)
- Cebula (105 g)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni