Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony.
- Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku.
- Czekamy, aż przestygnie i wrzucamy do kielicha blendera.
- Dodajemy do blendera ugotowane piersi z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, sól, tymianek i miksujemy wszystko na gładką masę.
- Posypać kiełkami brokuła.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Pasztet można przechowywać w lodówce do trzech dni. Propozycja podania: z kiełkami brokułu, słupkami surowej marchwi, ogórkiem kiszonym i jabłkami.
Autor
Lista składników
- Wątróbka drobiowa (ok. 300 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2 małe ugotowane piersi kurczaka (400 g)
- 1 ugotowana marchewka (60 g)
- 1 ugotowana pietruszka (80 g)
- ⅓ ugotowanego selera (ok. 60 g)
- 1 lub 2 łyżki rosołu (30 ml)
- ½ łyżeczki soli (3 g)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku (ok. 1 g)
- 1 garść kiełków brokuła (8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Amok – danie Kambodżanskie
Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Paleo schabowy w panierce bez jajka
Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >