logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfeaf434c-b16f-4fe7-a920-12e944caeebc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Przygotowanie

Ciasto bezglutenowe:

  • Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli 
  • Wlewamy ¾ szklanki wrzątku 
  • Mieszamy drewnianą łyżką 
  • Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką 
  • Jeśli ciasto jest zbyt mokre i kleiste to dosypujemy mąki jednej i drugiej (mąka gryczana jest nierówna, jedna bardziej chłonie wodę, inna mniej)
  • Jeśli ciasto jest za suche to dolewamy odrobinę wrzątku 
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min
  • Po tym czasie wysypujemy na stół garść mąki i rozwałkowujemy połowę z ciasta na grubość około 1,5 mm
  • Bierzemy szklankę i wycinamy krążki 
  • Na każdy krążek nakładamy farsz
  • Zlepiamy brzegi – możemy użyć widelca żeby lepiej skleić i zrobić ładny wzorek 
  • Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 min od momentu jak wypłyną na powierzchnię
  • Jeśli nie chcemy jeść od razu, to przekładamy pierogi do miski z zimną osoloną wodą żeby się zahartowały (takie pierogi możemy później odsmażać na rozgrzanym tłuszczu) 

Farsz:

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy twarożek ze słonecznika
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy i mieszamy 
  • Formujemy kuleczki wielkości małej brukselki (żeby ciasto się nam nie kleiło, możemy moczyć dłonie co jakiś czas)
  • Farsz kładziemy na wycięte krążki ciasta, sklejamy pierogi (najłatwiej brzegi przygniatać widelcem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj nasze propozycje na przyrządzenie bezglutenowych pierogów z pysznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na około 30 pierogów)

Ciasto bezglutenowe

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z tapioki 
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • ¾ szklanki wrzątku

Farsz

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarożku ze słonecznika 
  • 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Łyżka drewniana, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Patelnia, Wałek
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >