Pizzerki z bakłażana
Pizzerki z bakłażana
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm).
- Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
- Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy solą, pokrywamy plasterkiem pomidora i z wierzchu płatkami drożdżowymi.
- Talarki wkładamy ponownie do piekarnika. Po 45 minutach są gotowe.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.
Autor
Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Pomidor (170 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Płatki drożdżowe (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik