Placki z tuńczykiem i kukurydzą
Placki z tuńczykiem i kukurydzą
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
- Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Mieszankę jaj z mlekiem wlewamy do zagłębienia w mące i ucieramy składniki na jednolitą masę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym przenosimy do miski z masą
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z masą
- Do miski z masą dodajemy odsączoną kukurydzę oraz odsączonego tuńczyka i całość dokładnie mieszamy
- Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i stawiamy na średnim ogniu
- Na patelnię kładziemy porcję ciasta (ok. 3 łyżki), formujemy placek i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (225 g)
- Cebula (210 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka gryczana (100 g)
- Ser żółty (100 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn