logo
Szukaj
open close

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14605eed-b255-4446-863b-3fef1fa5a087
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę jaj z mlekiem wlewamy do zagłębienia w mące i ucieramy składniki na jednolitą masę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym przenosimy do miski z masą
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z masą
  • Do miski z masą dodajemy odsączoną kukurydzę oraz odsączonego tuńczyka i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i stawiamy na średnim ogniu
  • Na patelnię kładziemy porcję ciasta (ok. 3 łyżki), formujemy placek i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (225 g)
  • Cebula (210 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek (…)

WIĘCEJ >

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

W garnku zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 (…)

WIĘCEJ >

Kremowe placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Placki z cebuli, ryżu i pietruszki

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą (…)

WIĘCEJ >