Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Przygotowanie
- Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ
- Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
- Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygło, około pół godziny
- Bierzemy łyżkę i z każdego kawałka zeskrobujemy łyżką pieczony miąższ do jakiejś miski
- Tym sposobem uzyskujemy miskę gotowej, pieczonej dyni (kilka dni można ją przechowywać w lodówce i nic się nie stanie)
- Wrzucamy pulpę dyniową i mus jabłkowy do jakiejś miski, dodajemy cynamon i blendujemy około minuty
- Jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę (5-10 min), żeby było zimne
- W czasie kiedy pieczemy dynię robimy prażoną mąkę kokosową, czyli mąkę kokosową wsypujemy na SUCHĄ patelnię i na średnim ogniu podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć, trwa to kilka minut
- Gorącą mąkę kokosową przekładamy do szklanej i czekamy, aż trochę wystygnie
- Do jeszcze ciepłej mąki dodajemy tłuszcz
- Mieszamy razem rękami
- Do każdej tartaletki nakładamy po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzamy, żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
- Tak przygotowane spody wkładamy do lodówki, lub zamrażarki na 5-10 min, aż się zrobią twarde
- Na każdy przygotowany spód dajemy po pół łyżeczki konfitur z żurawiny i lekko rozsmarowujemy
- Na to dajemy po 2-3 łyżki „kremu” dyniowego
- Wkładamy całość do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc
- Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów
Rady dietetyka
Z podanych ilości otrzymujemy około 10 tartaletek. Na 1 porcję można zjeść 3-4.
Uwagi
Najłatwiej i najwygodniej zrobić to tak, że na jedną tartaletkę kładziemy folię spożywczą i na niej nakładamy po kolei każda warstwę . Wystarczy później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko, delikatnie odkleić folię.
Autor
Lista składników
- 12 czubatych łyżek mąki kokosowej (ok. 120 g)
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (100 g)
- 10 łyżeczek konfitur z żurawiny (75 g)
- 500 g dyni bez pestek i miąższu
- 500 g musu jabłkowego
- 100 g płatków migdałów
- 1 łyżka cynamonu (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Steki z kalafiora
Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…
WIĘCEJ >Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką
Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…
WIĘCEJ >Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >