Puree z białej rzodkwi
Puree z białej rzodkwi
Przygotowanie
- Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę
- Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą
- Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi
- Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie
- Dodajemy masło i przyprawy. Wszystko blendujemy
- Podajemy jako przekąska lub dodatek warzywny do dania głównego.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy gałki muszkatołowej i pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce “Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, warzywnych purée.
Autor
Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Rzodkiew biała (220 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko