logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c82d126-0515-4e2b-a935-fa868281c7c5-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto z grzybami

Przygotowanie

  • Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej)
  • Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia
  • Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do wyparowania wody
  • Ryż gotujemy w osobnym garnku zgodnie z etykietą
  • Dodajemy trochę soli w trakcie
  • Gotowy ryż dodajemy na patelnię, mieszamy i dusimy do połączenia smaków
  • Nerkowce przesypujemy do blendera i wraz z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i wodą miksujemy na gładki krem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos serowy z nerkowców
  • Mieszamy wszystko do połączenia składników
  • Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dodajemy wodę pozostałą z grzybów
  • Risotto przekładamy na talerz i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi

Rady dietetyka

*Osoby z alergią na drożdże powinny pominąć płatki drożdżowe w tym przepisie.

Uwagi

Zamiast gotować ryż w garnku, możemy wsypać go na patelnię i podlewać bulionem lub wodą z grzybów. Ugotowanie go w osobnym garnku jest szybsze i wygodniejsze. Ważne, by ryż pozostawał al dente.

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 cebula (100 g)
  • 20 g suszonych grzybów (mogą być podgrzybki lub borowiki)
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 40 g surowych nerkowców
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych* (20 g)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1–2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >