Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
- Dorsza i łososia solimy i pieprzymy
- Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia
- Zawijamy dorsza wokoło łososia
- Spinamy wykałaczką żeby się roladka nie rozwinęła
- Na blaszkę/naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła i kładziemy roladkę
- Pieczemy 20 min w piekarniku
- W tym czasie przygotowujemy warzywa
- Marchew i pietruszkę pokroić w paski
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego
- Wrzucamy wszystkie ugotowane warzywa
- Solimy i pieprzymy
- Zasmażamy 5 min. na średnim ogniu
- Mieszamy, ustawiamy minimalny płomień i zasmażamy jeszcze 5 minut
- Nakładamy na talerz roladkę z ryby
- Wokoło układamy warzywa
- Jeśli ktoś lubi/może to wyciska ćwiartkę cytryny na ryby
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Pamiętaj, by dopasować wszystkie składniki przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 1 porcja łososia (100 g)
- 1½ porcji dorsza (150 g)
- 5 ugotowanych brukselek (85 g)
- 2 różyczki ugotowanego kalafiora (140 g)
- 2 różyczki ugotowanego brokuła (50 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >Serek topiony z płatków owsianych
Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >