Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną
Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną
Przygotowanie
Kapusta:
- Zaczynamy od wstawienia kapusty
- Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici”
- Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż kapusta
- Dodajemy liście laurowe i ziele i zaczynamy gotować (bez przykrycia!)
- Obieramy cebulę, kroimy w kostkę
- Przesmażamy cebulę na patelni na 2 łyżkach tłuszczu przez 3 min i dodajemy do kapusty
- Kapustę gotujemy na średnim ogniu 90 min
Roladki:
- Sarninę mielimy w maszynce na standardowym sitku
- Do zmielonej sarniny dodajemy 150 g ugotowanej wcześniej kapusty
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Dzielimy na 4 części
- Rozbijamy po kolei każdy plaster schabu (jak najcieniej się da)
- Lekko solimy i pieprzymy mięso
- Nakładamy na środek każdego schabu farsz i zakładamy boki a środek rolujemy jak dywan – powstaje roladka
- Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy resztę smalcu, przykrywamy pokrywką
- Wkładamy na 60 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce “Dieta”.
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni, Trudny
Lista składników
Kapusta
- Kapusta kiszona (500 g)
- Woda (500 ml)
- Cebula (105 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Roladki
- Wieprzowina schab (surowy) (305 g)
- Sarnina karkówka (150 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa