Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki
- Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną
- Dzielimy na 4 części i formujemy walec wielkości małego palca
- Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość 3 mm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Nakładamy na środek każdego rozbitego plastra 1 plaster boczku
- Nakładamy farsz mięsny
- Zawijamy schab, żeby utworzyć roladkę, czyli najpierw zawijamy boki a potem zwijamy jak dywan
- Gotowe roladki układamy w naczyniu
- Dodajemy smalec
- Wlewamy szklankę zimnej wody
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy w 180 st. C przez 90 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego. Sprawdź składniki potrawy, by odpowiadały Twojej aktualnej diecie.
Uwagi
Powyżej znajdziesz powiązane przepisy, które możesz dodać do ulubionych, oznaczając gwiazdką.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu (ok.280 g)
- 2 piersi z indyka (200 g)
- 2 plastry boczku wieprzowego (20 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ¼ marchewki (15 g)
- ¼ pietruszki (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Malinowy deser z tapioki
Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając Po tym…
WIĘCEJ >