Roladki z fetą i szpinakiem
Roladki z fetą i szpinakiem
Przygotowanie
- Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 15-20 minut wcześniej aby się rozmroził, przenosimy go na sitko i odsączamy z nadmiaru wody
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Do zagłębienia w mące wlewamy tłuszcz oraz mleko i mieszamy na lepkie ciasto
- Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i szybko zagniatamy, aby stało się elastyczne
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 17 cm x 30 cm
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na ciasto nakładamy szpinak, posypujemy serem i zwijamy prostokąt wzdłuż dłuższego boku, tworząc wałek i kroimy go na plastry o grubości ok. 2,5 cm
- Roladki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 roladki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Ser żółty (300 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Ser feta (200 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek