logo
Szukaj
open close

Rolki nori z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0baa76d0-0a03-44ff-b8b8-b3377280867f-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rolki nori z owocami morza

Przygotowanie

  • Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne.
  • Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy.
  • Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
  • Rozkładamy arkusz wodorostów i smarujemy cienką warstwą pasty z awokado.
  • Na 1/3 wysokości od dołu kładziemy paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładziemy małże, krewetki i łososia.
  • Podajemy z aminokwasami kokosowymi.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Rolki najlepiej zjeść w niedługim czasie po przyrządzeniu, gdyż pasta z awokado jest wtedy najświeższa.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Awokado (280 g)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (95 g)
  • Małże wędzone (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (20 ml)
  • Nori (20 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Julienne, Nóż, Obieraczka julienne

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry Następnie usuwamy z pomidorów nasiona Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry o (…)

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany z jajkami i szczawiem

Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok Filet dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do blendera Do (…)

WIĘCEJ >

Smażona kapusta pekińska z kurczakiem

Mięso kroimy w wąskie paski i wkładamy do miski Dodajemy sos sojowy i połowę tłuszczu, dokładnie mieszamy i odkładamy na (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy Następnie kładziemy ziemniaki (…)

WIĘCEJ >

Koreczki z ogórka

Ogórka dokładnie myjemy i osuszamy Następnie odkrawamy z ogórka końcówki, obieramy go co drugi pasek i kroimy w plastry o (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pomidory

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki lub na pół Piekarnik nagrzewamy do temp. 90 st. C Blachę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Tarty z pomidorami

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm (nasiona usuwamy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. (…)

WIĘCEJ >

Zielony groszek z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie układamy krewetki w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze (…)

WIĘCEJ >

Sałatka rybna z ogórkiem

Ogórka obieramy i kroimy w pół plastry Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy gniazda (…)

WIĘCEJ >

Pomidory nadziewane sorbetem

Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy Następnie z każdego pomidora odkrawamy “czapeczkę”, czyli wierzch od strony szypułki (nie wyrzucamy) Miąższ z (…)

WIĘCEJ >