Rolki nori z owocami morza
Rolki nori z owocami morza
Przygotowanie
- Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne.
- Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy.
- Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
- Rozkładamy arkusz wodorostów i smarujemy cienką warstwą pasty z awokado.
- Na 1/3 wysokości od dołu kładziemy paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładziemy małże, krewetki i łososia.
- Podajemy z aminokwasami kokosowymi.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Rolki najlepiej zjeść w niedługim czasie po przyrządzeniu, gdyż pasta z awokado jest wtedy najświeższa.
Autor
Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Awokado (280 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (95 g)
- Małże wędzone (80 g)
- Marchew (45 g)
- Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (20 ml)
- Nori (20 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Garnek, Julienne, Nóż, Obieraczka julienne