Rwana wieprzowina (pulled pork)

Rwana wieprzowina (pulled pork)
Przygotowanie
- Mięso myjemy i zalewamy wodą
- Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał
- Gotujemy około 3-4 godziny
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni
- Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
- Dodajemy sól
- Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
- Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z całej cytryny
- Wieprzowinę wyciągamy z wody i rodzielamy przy pomocy widelca na mniejsze kawałki
- Podajemy z pokrojonym i skropionym cytryną awokado
- Doprawiam do smaku solą
Rady dietetyka
Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP), mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).
Uwagi
Wywar z gotowanej wieprzowiny możemy wykorzystać jako podstawę zupy. Zamiast gotowania w wodzie, mięso można przygotować w wolnowarze.
Autor
Lista składników
- 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
- ½ małej główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
- 2 cebule (200 g)
- Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
- Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (15 g)
- 1 awokado (140 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem
Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Stir-fried pak choi
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >