logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rwana wieprzowina (pulled pork)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4e91331-4bac-4b02-b6d5-1edb80ec23c3-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i zalewamy wodą
  • Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał
  • Gotujemy około 3-4 godziny
  • Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni
  • Kiedy się zeszkli, dorzucamy poszatkowaną kapustę
  • Dodajemy sól
  • Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości (około 15-20 minut)
  • Po zdjęciu z palnika dodajemy sok z całej cytryny
  • Wieprzowinę wyciągamy z wody i rodzielamy przy pomocy widelca na mniejsze kawałki
  • Podajemy z pokrojonym i skropionym cytryną awokado
  • Doprawiam do smaku solą

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP), mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Wywar z gotowanej wieprzowiny możemy wykorzystać jako podstawę zupy. Zamiast gotowania w wodzie, mięso można przygotować w wolnowarze.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • ½ małej główki czerwonej lub białej kapusty (2000 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Opcjonalnie 1 kwaśne jabłko (180 g)
  • Sok z cytryny lub z limonki (80 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego do smażenia (15 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron imbirowo- czosnkowy

Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >