logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryba po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryba po grecku

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
  • Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
  • Dolewamy litr zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu przez 30 min
  • W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy na dorsza kawałki masła
  • Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
  • Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
  • Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

1 porcja ma około 250-300 gram. Robiąc większą ilość oszczędzasz czas. Danie możesz zjeść również w dniu następnym.

Uwagi

Potrawę można zjeść od razu, choć lepiej smakuje, gdy trochę się przegryzie.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 200 g przecieru/koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 4 łyżki masła klarowanego (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 liście laurowe (4 g)
  • 8 owoców ziela angielskiego (8 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >