Ryba po grecku

Ryba po grecku
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
- Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
- Dolewamy litr zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy na małym ogniu przez 30 min
- W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy na dorsza kawałki masła
- Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
- Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
- Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
1 porcja ma około 250-300 gram. Robiąc większą ilość oszczędzasz czas. Danie możesz zjeść również w dniu następnym.
Uwagi
Potrawę można zjeść od razu, choć lepiej smakuje, gdy trochę się przegryzie.
Autor
Lista składników
- 2 marchewki (120 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- 2 cebule (200 g)
- 200 g przecieru/koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
- 1 kg filetów z dorsza
- 4 łyżki masła klarowanego (60 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 liście laurowe (4 g)
- 8 owoców ziela angielskiego (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…
WIĘCEJ >Bigos z czerwonej kapusty
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….
WIĘCEJ >Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >