logo
Szukaj
open close

Sałata z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e03c95b-7b43-41f6-90da-7bf652ddce12-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałata z owocami morza

Przygotowanie

  • Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
  • Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
  • Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
  • Składniki sałaty układamy na talerzu
  • Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
  • Delikatnie solimy i pieprzymy
  • Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce “Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie owoców morza.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (160 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (135 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Marchew (135 g)
  • Ośmiornica (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Owoce morza w warzywnym sosie

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza (…)

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >