logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Przygotowanie

  • Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w środku)
  • Winogrono przekrawamy na połówki
  • Szynkę owijamy wokoło kawałków upieczonej dyni (można po prostu położyć na sałatce)
  • Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Na talerzu rozkładamy rukolę
  • Układamy dynię z boczkiem
  • Rozkładamy winogrono
  • Rozkładamy plastry gruszki
  • Polewamy sosem
  • Można udekorować liśćmi cykorii jak ktoś lubi

Rady dietetyka

Sałatkę możesz posypać pestkami dyni lub orzechami włoskimi, które są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Więcej informacji na ten temat poczytasz w naszym artykule w aplikacji: „Orzechy -które są dla nas najlepsze i jak je jeść.”

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojej diecie – zajrzyj do piktogramów.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 garści rukoli (40 g)
  • 3 plastry pieczonej dyni (ok. 200 g)
  • 8 szt. czerwonego winogrona (ok. 35 g)
  • 5 plastrów szynki wędzonej (100 g)
  • 4-5 łyżek sosu vinaigrette lub vinaigrette miodowego (40-50 ml)
  • ½ gruszki (65 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >