Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Przygotowanie
Sałatka:
- Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut
- Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem
- Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 -5 minut
- Awokado obrać i pokroić w cząstki, pomidory koktajlowe pokroić na pół
- Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzchu położyć ugotowane jajka i polać sosem
Sos vinaigrette:
- Czosnek obrać i wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
- Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
- Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund
- Spróbować i ewentualnie doprawić
Rady dietetyka
Spawdź, czy wszystkie składniki tej potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
Sałatka
- Jajo kurze (204 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Brokuł (80 g)
- Awokado (70 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Oliwki czarne (24 g)
- Ocet spirytusowy (24 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Woda (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Musztarda (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Praska do czosnku, Sitko